HTML

Idők Urai

Time management, zen, GTD, web 2.0, online marketing.

A mindennapi zen

2010.03.10. 10:37 Gyurma Pappa

Hát itt nem arra kell gondolni, hogy minden nap meditáljunk. A zent én úgy használom, és a továbbiakban is úgy fogom használni a blogban, mint annak a tudatállapotnak a megfelelőjét, melynek keretin belül törekszünk:

  • a lelki egyensúlyra
  • a dolgok, az életünk, a táplálkozás, a munka leegyszerűsítésére
  • a világ valódi értékeink meglátására
  • a felesleges kötöttségek feloldására (legyen szó akár emberekről, akár dolgokról)
  • a saját látásmódunk megtisztitására
  • egy olyan tudat állapotra, ami beleivódik a minden napjainkban, és a fenti tulajdonságok miatt nyugalmat ad.

zen

Az egész zen kérdéskör, a Leo Babauta által üzemeltetett zenhabits.net miatt jött be a látószögembe. Előtte is érdeklődtem már a távol keleti dolgok iránt, de a zenhabits segített rávilágatni, hogy bizony sok mindent át tudunk emelni a hétköznapokba, és nem csak elvi szinten hasznos tanítások ezek.

Egyértelműen törekszem arra egy ideje, hogy a lehető legkevesebb dologhoz kötődjek. Igyekszem eszközként kezelni az eszközöket, és nem gyűjtögetni olyan dolgokat, amiknek semmi haszna. Az irodában úgy pakoltunk el mindent, hogy tényleg a legfontosabb dolgok kéznél legyenek, viszont a felesleges cuccokat kidobtam, visszaadtam, archiváltam és levittem egy raktárba. Otthon is neki fogok látni egy csomó mindent átnézni. Vannak olyan eszközök, amik a kényelmemet szolgálják, azokat természetesen nem fogom kidobálni, de sok értéktelen dolgot, ami már emlékként sem szolgál, kidobálom.

Az emberi kapcsolataim, illetve pontosabban azok tárgyi megnyilvánulásai is átalakultak. A telefoncsere során kitöröltem közel 130 névjegyet, csomó olyan embert, akit soha nem fogok megkeresni, és számos papír névjegytől is megszabadultam. A következő húzásom majd az iwiw és a facebook rendbetétele lesz.

Rá kellett jönnöm: a túl sok információ, tárgy zavar a mindennapi munkában, nagy a kommunikációs zaj, és ez időmenedzsment szempontjából is rossz. Ahhoz, hogy koncentráltan tudjak dolgozni, egy csomó mindentől meg kell szabadulni. Mindig is vonzott lakberendezésben is a minimalista irányzat, ezt is megprobálom megvalósítani. Meglátjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: saját zen életvezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://idokurai.blog.hu/api/trackback/id/tr831828003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása